Cornelis de Bruin, Utrecht 1870-1940 Amsterdam

Cornelis de Bruin is een buitengewoon productieve schilder geweest die behalve als kunstschilder eveneens als plateelschilder en keramist actief was.

Hij ontving zijn opleiding aan de rijksacademie in Amsterdam bij August Allebe, waar hij de techniek om fraai geschilderde luchten te maken heeft geleerd.

Hij schilderde veel landschappen op de Veluwe en in het Gooi, maar ook veel zeegezichten, schelpenvissers, zigeuners, zwervers, havengezichten en stadsgezichten, talrijke in Amsterdam, waar hij de laatste 17 jaren van zijn leven woonde. Op deze site zijn daar de nodige voorbeelden van terug te vinden.

Cornelis de Bruin is op 12 april 1900 getrouwd met Naatje de Haas. Zij kregen samen 5 kinderen. Het gezin woonde in Amsterdam, Laren, Bunnik, Maarsen, Baarn en uiteindelijk weer Amsterdam.

Cornelis de Bruin signeerde zijn favoriete schilderijen met "Corns de Bruin ft" ( fecit=heeft gemaakt ) of "Corns de bruin". De met "C. de Bruin" gesigneerde schilderijen waren de broodschilderijen. De kwalitatief mindere schilderijen signeerder hij met "van Wijck". Ook gebruikte hij de naam "W. Hindenberg", waarschijnlijk met het oog op de Duitse markt. Hij deed ontwerpwerk voor o.a. Tuschinsky, de Synagoge in de Linnaeusstraat alsook de vrijmetselaarsloge in Amsterdam. Bron; de kleinzoon van de schilder, de heer H. de Bruin. Zie ook Cornelis de Bruin's blogs

Cornelis de Bruin heeft een rijk oeuvre aan schilderijen nagelaten, met een zeer herkenbare stijl. Cornelis de Bruin leefde precies in de periode van de Haagsche School (1870-1940) en dat is terug te zien in zijn werk. Hij was een van de vele schilders die in de schaduw van de beroemde tijdgenoten werkte. Een groep schilders die ook wel als 'kleine meesters' wordt gekenschetst. Een titel die ook Cornelis de Bruin, met zijn herkenbare en krachtige stijl, toekomt.

Stadsarchief amsterdam Kunstkring Appeles (40K) Foto van de Kunstkring Appeles (nov. 1926). Cornelis de Bruin is de 2e persoon van links. (Bron stadsarchief Amsterdam)

Op de cover van de katholieke illustratie (27K)
Op de cover van de 'katholieke illustratie', Harlingen vanuit zee gezien, 23 mei 1935.

reclamebiljet tweede kamer 16 mei 1905 (71K) Reclamebiljet 2e kamerverkiezingen 16 mei 1905, gesingeerd rechtsonder "Corns de Bruin ft"